Namestitev puzzle talnih oblog

Tukaj najdete navodila za namestitev vaših puzzle talnih oblog. V primeru, da imate dodatna vprašanja nas lahko vedno kotaktirate preko spletnega obrazca ali pa s sporočilom na info@sestavi-tla.si.

Uvod v namestitev sistema talnih oblog za medsebojno spajanje

Ti napotki so bili namenjeni le kot vodilo. Informacije so pripravljene glede na naše najboljše znanje, vendar brez garancije, saj se pogoji na lokaciji razlikujejo in so zunaj našega nadzora.

Kaj je treba upoštevati pred začetkom namestitve?

PROSTO POLAGANJE ALI LEPLJENJE: Talne obloge R-Tile je mogoče namestiti na katere koli trdne površine in v večini situacij lepljenje ni potrebno. Lepljenje priporočamo v naslednjih situacijah:

    • NEPOSREDNA SONČNA SVETLOBA – talne obloge je priporočljivo zalepiti na površinah, ki so izpostavljene neposredni sončni svetlobi, kot so steklena vhodna preddverja, izložbe v prodajalnah, proti jugu obrnjena vrata nakladalnih prostorov itd. Talne obloge, ki so izpostavljene neposredni sončni svetlobi, se lahko močno segrejejo in se razširijo hitreje in močneje od ostalih.
    • TEŽKA TOVORNA VOZILA IN/ALI OZKI OBRAČALNI KROGI – določeni modeli viličarjev in paletnih vozičkov lahko povzročajo težave, na primer težka tovorna vozila z majhnimi kolesi, zlasti električna tovorna vozila, pri katerih je baterija nameščena nad glavnim pogonskim kolesom. Če uporabljate te vrste vozil, vam priporočamo, da pred odločitvijo, katero debelino talne obloge boste uporabili, talne obloge preizkusite.
    • ZUNANJI TOPLOTNI VIRI/KATALIZATORJI – peči, kamini in katalizatorji lahko močno segrejejo tla in povzročijo, da se talne plošče razširijo. Da se izognete tej težavi, zalepite talne plošče v področju pred pečjo ali na mestu, kjer je katalizator pri mirujočem vozilu z delujočim motorjem.

Madeži/obarvanje

MADEŽI OD AVTOMOBILSKIH PNEVMATIK – določene vrste avtomobilskih pnevmatik lahko umažejo talne obloge, kar je posledica kemične reakcije med antioksidantom, ki se uporablja v določenih vrstah gume, in mehčalcem, ki se uporablja v vinilu. Madeži, ki nastanejo zaradi te reakcije, so rjave barve in so manj očitni na določenih barvah talnih oblog (temno siva, terakota in črna). Če predvidevate, da lahko v vašem primeru uporabe nastanejo madeži od avtomobilskih pnevmatik, barv za lase in drugih močnih kemikalij, R-Tile priporoča, da razmislite o uporabi našega dvokomponentnega laka na vodni osnovi brez vsebnosti topil proti obarvanju/madežem. Priporočamo uporabo izdelkov blagovne znamke Dr. Schultz.

    • UV-STABILNOST – talne obloge R-Tile niso primerne za uporabo na prostem in barve niso UV-stabilne.
    • NADZOR SERIJE – med posameznimi proizvodnimi serijami ne moremo zagotavljati 100-odstotnega barvnega ujemanja. Vsako individualno naročilo je dobavljeno iz ene serije, vendar v primeru, da potrebujete dodatne talne plošče ali želite razširiti področje talne obloge, ne moremo zagotoviti, da bodo dodatna naročila dobavljena iz iste serije.

Orodje in oprema

Vse, kar potrebujete, so gumijasto kladivo, ki ne pušča sledi, ali inženirsko kladivo, označevalna vrvica s kredo ali drugi način zagotavljanja pravokotnega polaganja talnih plošč in orodje za rezanje talnih plošč. Talne obloge R-Tile je mogoče rezati na več načinov. Veliko je odvisno od osebnih preferenc, izkušenj in orodja, ki ga imate pri roki, vendar priporočamo naslednje:

    • Namizne škarje Magnum za talne plošče
    • Univerzalni nož Stanley s konkavnim rezilom – vedno uporabljajte raven rob in rokavice za zaščito pred vrezi
    • Električna vbodna žaga s srednjim ali grobim listom za les
    • Namizna ali tračna žaga s srednjim ali grobim listom za les

 

Ključni povzetek

Talne plošče naj se aklimatizirajo, najnižja priporočena temperatura za namestitev je 15 °C.
Paleto razdelite in talne plošče razporedite po tleh, preden začnete z namestitvijo.
Začnite iz sredine in izdelajte svoj kvadrat s pomočjo označevalne vrvice s kredo ali črtnega laserja.
Talnih plošč ne pritiskajte na silo, poravnajte vogale talne plošče in spoje nežno spojite s kladivom.
Pred merjenjem in rezanjem ob stenah pustite, da se talna obloga poravna.
Dilatacijsko režo pustite najmanj 5 mm med talnimi ploščami in vsako fiksno točko.
Za težavne/zahtevne reze izdelajte šablono.

PRVI KORAK – TEMPERATURA – TALNE PLOŠČE NAJ SE AKLIMATIZIRAJO
    • Talnih plošč ne nameščajte pri temperaturah, nižjih od 15 °C.
    • Talnih plošč ne nameščajte takoj po dobavi, saj se morajo pred namestitvijo aklimatizirati na temperaturo okolice v prostoru. Priporočamo, da se aklimatizirajo 24 ur, vendar je to odvisno od temperature, saj se talne plošče hitreje aklimatizirajo pri višjih temperaturah. Če ste na tesno s časom, vam priporočamo, da paleto s talnimi ploščami razdelite na manjše kupe, da se lažje aklimatizirajo in poravnajo.
    • Če treba izvesti namestitev pri temperaturi pod 15 °C, pustite med ploščicami večjo dilatacijsko režo in vsako fiksno točko in/ali vključite dilatacijsko režo vsakih 8 do 10 m.
 
DRUGI KORAK – PRIPRAVA
    • Pometite ali posesajte tla, da odstranite vse proste delce.
    • Na tleh odstranite vse izbočene točke.
    • Zapolnite vse luknje s hitro strjujočo se maso za popravila, kot je Ardurapid A46 ali podobno.
    • Za neravne površine, ki zahtevajo izravnavo, uporabite izravnalno maso, kot je zaključna masa Ardex Feather.
 
TRETJI KORAK – RAZMERA
    • Razmera/začetna točka je različna za odprti in skriti spoj.

Pomembno: za oba spoja je bistvenega pomena, da so talne plošče vedno položene pravokotno ena na drugo. Priporočamo, da uporabite označevalno vrvico s kredo, črtni laser ali mizarski kotnik, da razmerite prostor in zagotovite namestitev talnih plošč pod pravim kotom.

 
ČETRTI KORAK – NAČIN NAMESTITVE
    • Ko določite svojo začetno točko in svoje ravne črte, lahko začnete s polaganjem talnih plošč.
    • Za začetek vam priporočamo, da talne plošče razporedite po tleh, da se lahko poravnajo.
    • Nato talne plošče med seboj spojite tako, da poravnate talne plošče in vogale talne plošče, tako da so spoji v ravni liniji.
    • Nato iz vogala nežno spojite spoje s pomočjo gumijastega kladiva.
    • Skriti spoj – namestitev talnih plošč je preprosta kot sestavljanje sestavljanke; če se spoji ne prilegajo, ne da bi jih prisilili, verjetno delate nekaj narobe. Prvi znak za težave je vedno ta, da se talne plošče ne spojijo med seboj s preprostim nežnim udarcem kladiva, kar nakazuje na to, da talne plošče niso pravilno poravnane.
 
NAVODILA ZA NAMESTITEV TALNIH PLOŠČ R-TILE Z ODPRTIM SPOJEM:
    • Začnite čim bolj iz sredine prostora.
    • S pomočjo označevalne vrvice s kredo ali črtnega laserja določite črte A-A in B-B. Zagotovite, da so črte pod pravim kotom.
    • S pomočjo gumijastega kladiva spojite spoje, začenši na vogalu talne plošče in naprej proti drugemu vogalu talne plošče.
    • Nadaljujte v krožnem vzorcu, da zapolnite vogale prostora.
    • Ko namestite vse cele talne plošče, pustite talno oblogo, da se poravna, preden začnete z merjenjem in končnim rezanjem.
    • Vedno pustite dilatacijsko režo 5 mm med talnimi ploščami in vsako fiksno točko.

Imate dodatna vprašanja? Za podporo pokličite na brezplačno telefonsko številko 051487424 ali pošljite e-pošto na info@sestavi-tla.si.