Pogosta vprašanja (FAQ)

Tukaj najdete pogosta vprašanja in odgovore glede naših R-tek puzzle talnih oblog in namestitve. V primeru, da imate dodatna vprašanja nas lahko vedno kotaktirate preko spletnega obrazca ali pa s sporočilom na info@sestavi-tla.si.

Katera orodja so potrebna za namestitev talnih oblog R-Tile?

Ena od številnih prednosti talnih oblog R-Tile je ta, da pri namestitvi niso potrebna nobena posebna orodja, razen: a. Gumijasto kladivo za spajanje spojev. b. Univerzalni nož Stanley s konkavnim rezilom. c. Pri rezanju industrijskih talnih oblog R-Tile je mogoče namesto univerzalnega noža Stanley uporabiti električno vbodno ali namizno žago. Najbolje je uporabiti list za les. d. Ravni rob e. Rezalna miza in tračni meter. f. Svinčnik ali kreda.

Surovine, kakovost in okolje – zakaj naj uporabljam talne obloge R-Tile?

R-Tek je vodilni svetovni proizvajalec talnih oblog za medsebojno spajanje, odkar je mogoče nabaviti najboljše surovine po konkurenčnih cenah. Naša tovarna je najsodobneje opremljena in vsaka talna plošča je izdelana visokokakovostno. R-Tek posluje v skladu s standardi kakovosti 9001 in vsaka zavrnjena talna plošča se reciklira za uporabo črnih talnih plošč.

Kako hitro po namestitvi lahko uporabljam svoja tla?

Tla je mogoče uporabljati takoj po namestitvi talne obloge R-Tile. To je ena od številnih prednosti sistema talnih oblog R-Tile.

Ali je mogoče talne plošče položiti čez talne obloge iz vinila/preprogo/pobarvana tla?

Zagotavljamo namestitev talnih oblog preko talne obloge iz vinila ali pobarvanih tal. Če nameravate naše talne obloge namestiti na preprogo ali plošče iz preproge, je priporočljivo, da le-te pred namestitvijo R-Tiles odstranite.

Ali je R-Tek proizvajalec?

Da, R-Tek je specializiran za načrtovanje in proizvodnjo sistemov talnih oblog za medsebojno spajanje. Smo vodilni svetovni proizvajalec in svoje izdelke tržimo po vsem svetu. Naša najsodobnejša tovarna je v VB. Imamo veliko število oblikovalcev in na trgu nenehno uvajamo nove in inovativne izdelke. Kot proizvajalec lahko R-Tek ponuja najbolj konkurenčne cene in izdelke najvišjih standardov.

Zagotavljamo namestitev talnih oblog preko talne obloge iz vinila ali pobarvanih tal. Če nameravate naše talne obloge namestiti na preprogo ali plošče iz preproge, je priporočljivo, da le-te pred namestitvijo R-Tiles odstranite.

Kdaj moram pri namestitvi talnih oblog R-Tile uporabiti lepilo?

V veliki večini primerov je mogoče talne obloge položiti prosto in lepljenje ni potrebno. Izjema so primeri uporabe, kjer nameravate talne obloge namestiti na površini s prometom viličarjev, ki prevažajo zelo velika bremena. Primeri takšnih področij:

 1. Težko tovorno vozilo ali trikolesni viličar, ki se uporablja na omejenem prostoru z zelo tesnim obračalnim krogom.
 2. Lepljenje talnih oblog priporočamo tudi pri zelo velikih spremembah temperature.
 3. Območje z vrati, ki so obrnjena proti jugu in izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Priporočamo uporabo lepila FBall 81.

Če potrebujete dodatne informacije, se obrnite na naš tehnični oddelek.

Kakšno vzdrževanje potrebujejo talne obloge?

Za podrobnejše napotke za čiščenje glejte naša navodila za montažo in vzdrževanje, vendar v splošnem priporočamo, da najprej pometete ali posesate prah, zatem pa talno oblogo obrišete z vlažnim (ne mokrim) čistilnim mopom. Za čiščenje z mopom ali rotacijskim čistilnim sušilnim strojem zadošča uporaba čiste vode ali vode z manjšo količino čistila. Za čiščenje suhih tal do neverjetnega sijaja lahko uporabite blazinico z ovčjo volneno blazinico. Po potrebi lahko tla sperete z vrtno cevjo ali električnim čistilcem (tlak manj kot 1.300 psi).

Iz česa so izdelane talne obloge R-Tile?

Talne plošče so izdelane iz 100-odstotne zmesi PVC, uporabljamo pa tudi različne reciklirane plošče v črni in sivi barvi.

Ali lahko talne obloge R-Tile namestim na prostem?

Ne, ne priporočamo, da talne obloge R-Tile uporabljate na prostem.

Kakšne so razlike med različnimi debelinami in izvedbami talnih oblog R-Tile?

Priporočamo, da naše industrijske talne plošče s spojem v obliki lastovičjega repa debeline 7 mm uporabljate za površine, na katerih so prisotni viličarji ali pa so močno obremenjene s prometom. Za vsa ostala področja je debelina in izvedba talne obloge stvar kupčeve odločitve.

Kaj je treba upoštevati pri uporabi talnih oblog R-Tile na garažnih površinah?

Talne obloge so po vsem svetu uspešno nameščene v zasebnih in komercialnih garažah in ustvarjajo čisto in pametno brezprašno okolje, ki je estetsko privlačno. Vendar je treba pri tem upoštevati nekatere pomembne vidike. Madeži od avtomobilskih pnevmatik Avtomobilske pnevmatike umažejo skoraj vse vrste tal, vključno z betonskimi, pobarvanimi ali vinilnimi talnimi oblogami. Madeži so posledica kemične reakcije in ne uničijo talne obloge ali vplivajo na njeno obstojnost.

Kaj povzroča madeže? 

Madeže povzroča komponenta 6PPD (fenalin diamin), ki se uporablja pri proizvodnji avtomobilskih pnevmatik. 6PPD je antioksidant in se dodaja gumijastim izdelkom za povečanje odpornosti proti okoljskim vplivom zaradi ozona in UV-svetlobe. Ima tudi druge koristne učinke pri samem oblikovanju gume. Ker povzroča stroške pri proizvodnji pnevmatik, ga proizvajalci običajno dodajo le mehkejšim visoko zmogljivim pnevmatikam. Madeži so temno sive/zelene barve in se pojavijo 4–5 ur zatem, ko je bila pnevmatika na talni oblogi. Madežev ni mogoče odstraniti, saj so posledica kemične reakcije med 6PPD in površino, s katero je ta v stiku.

Kako se izogniti težavam z madeži? 

Ker je madež temno sive/zelene barve, je na talnih oblogah temnejših barv veliko manj očiten in se skoraj ne razlikuje od barve naše temno sive/antracitne talne plošče (ta je tudi ena najpametnejših in najbolj priljubljenih barv). Madeži so torej manj očitni na temnih in zelenih barvah. Svetlo sivim, rumenim, belim in rdečim talnim oblogam se raje izogibajte. Če želite uporabiti svetlejše obarvane talne plošče, da bi bila garaža ali delavnica svetlejša, načrtujte tla tako, da vključujejo različne temnejše obarvane talne plošče na mestih, kjer parkirate vozilo. Pri tem vam lahko pomagajo naslednji primeri:

 1. Uporabite črne ali antracitne talne plošče na mestih, kjer bodo pnevmatike.
 2. Na mestih, kjer bodo pnevmatike, uporabite pasove iz črnih/antracitnih talnih plošč.
 3. Uporabite črne/antracitne talne plošče na mestih pod motorjem, kjer lahko kaplja olje.

Katalizatorji Med vožnjo se katalizator močno segreje in če vozilo z delujočim motorjem stoji na talnih ploščah, se le-te lahko na mestu pod katalizatorjem zaradi vročine razširijo. To se zgodi le začasno in talne plošče se po odstranitvi vira vročine znova skrčijo na svojo originalno velikost. V prometnih komercialnih garažah je smiselno razmisliti o tem, da je pred rampami, kjer lahko vozila stojijo z delujočim motorjem, talne plošče priporočljivo zalepiti.

Ali lahko uporabljam težke stroje, kot sta dvigalka ali viličar?

Da. Pri namestitvi talnih oblog R-Tile v okoljih, kjer se uporabljajo težki stroji, kot je viličar, priporočamo uporabo naše industrijske talne plošče s spojem v obliki lastovičjega repa debeline 7 mm. Ta izjemen spoj zagotavlja sistem medsebojnega spajanja, ki je v primerjavi z našimi konkurenti veliko zmogljivejši. V nekaterih primerih je treba talne plošče zalepiti. Za svetovanje se obrnite na našo tehnično službo.

Kaj se zgodi, če pod talne plošče zaide voda? – Ali bodo nastale neprijetne vonjave?

Čeprav izjemna zasnova naših talnih plošč R-Tile zagotavlja izredno močne spoje, ne moremo zagotavljati, da so ti 100-odstotno vodotesni. Če se razlijejo velike količine vode ali le-te ostanejo na površini tal, lahko pride do pronicanja. Vendar ta voda hitro izhlapi, saj sistem spajanja omogoča dihanje tal. Sistem talnih oblog za medsebojno spajanje proizvajamo že veliko let in do zdaj še ni bilo nobenega primera, da bi razlitje vode povzročilo neprijetne vonjave ali poškodbe talne podlage.

Ali je mogoče talne obloge R-Tile namestiti na tleh, ki niso razmaščena ali pa so vlažna?

Da, kajti talne obloge R-Tile so sistem za prosto polaganje, ki omogoča namestitev na kontaminirane talne podlage in se lahko uporablja tudi v okoljih, kjer je talna podlaga vlažna, saj spoji omogočajo izhlapevanje.

Kje je mogoče namestiti talne obloge R-Tile?

Raznolikost ponudbe talnih oblog R-Tile omogoča namestitev na številnih različnih površinah – od industrijskih in komercialnih do zasebnih površin.

Ali je treba pred namestitvijo talnih oblog R-Tile pripraviti talno podlago?

Ne, razen na razpokanih površinah ali poškodovanih površinah. V teh primerih je treba pred namestitvijo talnih oblog R-Tile razpoke ali manjkajoče dele zapolniti s samoizravnalno maso. Pred začetkom namestitve je nato treba površino le še pomesti ali posesati. Pri prostem polaganju talnih plošč površine ni treba peskati ali očistiti s čistilom.

Zakaj uporabiti sisteme za medsebojno povezavo R-Tek?

Pri primerjavi cene talnih oblog R-Tile z drugimi sistemi talnih oblog, kot so vinil, barvanje ali obdelava s smolo, se zdi cena talnih oblog R-Tile na prvi pogled visoka. Vendar pa so pri upoštevanju naslednjih točk talne plošče R-Tile cenejše:

 • Talne obloge R-Tile so debele od 4 do 7 mm, medtem ko so talne obloge iz vinila, barve in smole običajno debele največ 1,5 mm. Zato talne obloge R-Tile ponujajo bolj obremenljiv in trpežnejši sistem talnih oblog za vaš denar.
 • Talne obloge R-Tile je mogoče namestiti čez poškodovane in neravne površine in za razliko od drugih sistemov talnih oblog za namestitev ne zahtevajo nobenih posebnih spretnosti. V večini primerov lepljenje talnih oblog ni potrebno, s čimer prihranite pri izvajalcih, talnih estrihih in lepilih.
 • Talne obloge R-Tile je mogoče uporabiti takoj po namestitvi, zato je zelo malo motenj v okolju, kjer jih nameščate, zaradi česar tudi prihranite denar ob izpadu – konkurenčni izdelki namreč pogosto zahtevajo obdobje 24 do 48 ur, preden lahko uporabite talne površine. To je še posebej pomembno pri namestitvi talnih oblog v tovarniškem ali montažnem okolju.
 • Finančne družbe so pogosto pripravljene financirati stroške za talne obloge R-Tile, saj te niso osnovno sredstvo in jih je mogoče odstraniti in znova prodati. Kot prosto položen sistem jih je mogoče obravnavati tudi kot osnovno sredstvo na računovodskih izkazih podjetja, ki se ustrezno letno amortizira. V tem primeru imajo podjetja davčne ugodnosti.
 • Pri selitvi v nove prostore je talne obloge R-Tile mogoče preprosto odstraniti in ponovno namestiti na novi lokaciji.
 • Talne obloge R-Tile je mogoče 100-odstotno reciklirati.