Primerjava talnih oblog iz PVC in preprog

Razmišljate o prenovi svojih poslovnih prostorov, pa ste v dvomih, kakšne talne obloge je najbolje izbrati? Ob široki ponudbi na trgu, denimo talnih oblog iz PVC in preprog, je naloga izbrati pravo rešitev za vaš prostor težavnejša, kot bi si predstavljali. Jasnejšo sliko o najprimernejši rešitvi za svoje potrebe si lahko ustvarite šele ob upoštevanju specifičnih vidikov, kot so vgradnja, popravila in vzdrževanje. Ta članek vam želi z obravnavo razlik pri vgradnji, popravilih in vzdrževanju razjasniti dilemo med talno oblogo iz PVC in preprogo.

Vgradnja

Talne obloge iz PVC so zasnovane za intenzivne pohodne obremenitve v poslovnih prostorih in vsakodnevne potrebe v domačem okolju. Talne obloge sestavi-tla z med seboj povezanimi ploščami prenese vse obremenitve, ne glede na področje uporabe, položite pa jo lahko z zlaganjem plošč čez praktično vsak star tlak. Za polaganje talnih oblog sestavi-tla potrebujete samo osnovno orodje,
polaganje pa je hitro in preprosto, zato je ta rešitev idealna za poslovne in pisarniške prostore. Polaganja se lahko loti vsakdo sam!

Preproga pa zahteva povsem drugačen postopek vgradnje. Na splošno pri vgradnji take talne obloge v pisarniških in poslovnih prostorih uporabljamo lepilo. Pri vgradnji talnih plošč iz PVC lepilo ni potrebno, zelo nezahtevna pa je tudi priprava podlage. Polaganje preproge je zahtevnejše, zato mora običajno to opraviti profesionalec. Proizvajalci preprog ponujajo ob nakupu preproge tudi brezplačno vgradnjo, vendar to neizogibno zvišuje končno ceno za kupca. Talne obloge iz PVC-plošč je mogoče polagati v odsekih, pri vgradnji preproge pa je
treba iz prostora umakniti pohištvo in drugo opremo. To lahko moti redno delo vašega podjetja, česar si mnoge organizacije pač ne morejo privoščiti.

Popravila

Pri talni oblogi iz PVC-plošč je popravilo poškodb preprosto, saj samo zamenjate poškodovane plošče. Ker pri vgradnji ni bilo uporabljeno lepilo, imate opravka samo s prizadetim delom tal, kjer preprosto odstranite in zamenjate poškodovane plošče. Preprosto namestite novo ploščo med obstoječe in tlak je v trenutku spet brezhiben!

V primerjavi s tem pa je popravilo preproge, ki je na podlago večinoma prilepljena, zapletenejše, saj ne gre samo za zamenjavo nekaj prosto položenih plošč. Navadno ni dovolj popraviti samo prizadetega dela tlaka, pač pa je treba odlepiti preprogo na večjem delu površine in jo nato zamenjati z novo. Zaradi narave, zahtevnosti in trajanja postopka je pogosto treba za popravilo najeti zunanjega izvajalca.

Vzdrževanje

Za ohranitev brezhibnega videza talne obloge iz PVC-plošč zadostuje odstranjevanje prahu in umazanije z navadno ščetko in krpo za brisanje. Ker so plošče neprepustne za vodo in imajo nedrsečo površino, lahko razlitja tekočin preprosto pobrišete brez trajnih poškodb talne obloge. Vaša naloga je samo v nekaj potezah pobrisati talno oblogo iz PVC z vlažno krpo in s čistilom za talne obloge.

Čiščenje preproge pa pogosto zahteva tudi sesanje, da lahko odstranite umazanijo, zagozdeno med vlakni preproge. Čiščenje madežev na preprogah je lahko, v nasprotju s talnimi oblogami iz PVC, zahtevno opravilo, včasih morate poklicati na pomoč vzdrževalce strokovnjake.

Ko razmišljate o prenovitvi obrabljenega ali poškodovanega poda, prideta seveda v poštev tako talna obloga iz PVC kot preproga. Pred odločitvijo pa vsekakor upoštevajte vidike vgradnje, popravil in vzdrževanja. Talna obloga iz PVC se pri tem izkaže za ugodnejšo rešitev, saj jo hitreje in preprosteje vgradite, povzroča manj težav pri morebitnih popravilih in je preprostejša za vzdrževanje.

Če niste že vnaprej trdno odločeni za preprogo, je vredno razmisliti tudi o talni oblogi iz PVC. In če se po razmisleku tehnica nagne na stran talne obloge iz PVC, je vsekakor smiselno izbiranje začeti pri sestavi-tla.si.