Puzzle talne obloge: PVC ali gumijasta talna obloga?

Pogosto prejemamo vprašanja glede gumijastih talnih oblog in strankam pojasnjujemo, da izdelujemo PVC-talne obloge. Običajno se izkaže, da stranka tako ali tako potrebuje oblogo te vrste. Zato smo se odločili sestaviti blog, s katerim želimo razjasniti pogoste napačne predstave o gumijastih talnih oblogah in PVC-talnih ploščah.

Kakšna je razlika med PVC-talnimi ploščami in gumijastimi talnimi oblogami?

Gre za popolnoma različni rešitvi. Na prvi pogled se PVC-talne plošče morda ne ločijo od gumijaste obloge, saj so si po videzu podobne, že na otip pa jih zagotovo ločimo – PVC je tog in trd, guma pa je gibka in mehka.

Strokovno rečeno so gumijaste talne obloge izdelane iz gumijastega granulata, ki ga veže termo-strdljiv poliuretan v obliki poliuretanskega lepila. PVC je samostojen polimer – vrsta plastike, ki jo oblikujemo z injekcijskim litjem ali ekstrudiranjem.

Razširjeno je prepričanje, da je plastika slaba za okolje, ker se na razgrajuje. Ob odgovornem ravnanju z njo pa lahko njena trajnost pomeni celo prednost, zlasti pri talnih oblogah. 90 % gumijaste talne obloge predstavlja sintetika. Obloge so izdelane iz reciklirane gume in lepila. To običajno pomeni, da tako gumijaste talne obloge kot talne plošče sčasoma bodisi končajo na odlagališču odpadkov ali pa razpadejo v objektu.

PVC-talne plošče je mogoče reciklirati še celo po 10 letih uporabe in iz njih izdelati popolnoma novo talno oblogo (kot 100-% črn končni izdelek ali reciklirano jedro v novi barvni ovojnici iz PVC-ja).

Kaj je enostavnejše za polaganje? Guma ali PVC?

Gumijaste talne obloge so v prodaji v najrazličnejših oblikah in velikostih: kot plošče, zvitki ali preproge in v manjših polah. Vedno več proizvajalcev dobavlja tovarniško narezane zvitke, ki prekrijejo večino poda garaže. Te zvitke lahko precej hitro razvijete (če vam seveda ni nič na poti). Če je potrebnih več plošč, pa jih je treba povezati z maso, kar zna biti zahtevno, če postopka niste vešči.

PVC-talne plošče so vedno kvadratne, njihova stranica pa običajno meri 500 mm. Njihovo polaganje, rezanje in prestavljanje je preprosto, vendar traja nekoliko dalj kot pri gumijasti oblogi, saj je treba stike med ploščami zbiti skupaj z gumijastim kladivom.

V prostorih, kjer je na tleh veliko pohištva in drugih predmetov, je preprosteje polagati PVC-talne plošče, saj lahko delate po odsekih. Sicer pa je v primerjavi z drugimi rešitvami, denimo z oblogami iz umetnih smol ali betonskim tlakom, polaganje obeh vrst talnih oblog res preprosto.

Trajnost

PVC velja za robusten material, guma pa je mehka in se zna gubati. Tudi če ima zaščitno prevleko za povečanje odpornosti proti udarcem, se guma ne more kosati s PVC-jem, ki je s svojo vsestransko uporabnostjo primeren v najrazličnejših aplikacijah – od embalaže za živila do vrečk za kri, vodovodnih cevi, vrtnega pohištva in, najpomembneje, do PVC-talnih oblog!

Kaj je lažje vzdrževati?

PVC-talne plošče je preprosto čistiti in vzdrževati, saj so enakovredne teflonu – ne prime se jih niti žvečilni gumni, so neprepustne in odporne proti umazaniji. Gumijaste talne obloge so lahko zahtevnejše glede čiščenja, saj je guma nekoliko porozna. V okoljih, kjer pogosto uporabljate ali prevažate kemikalije, topila ali olja, je PVC najboljša izbira.