Talna obloga R-tile in statična elektrika

Talna obloga R-tile sama ne more ustvarjati statičnega naboja in ga tudi ne ustvarja; elektrostatični naboj je posledica kombinacije dejavnikov, vključno z dejavnostjo na lokaciji, uporabo druge opreme in strojev, embalaže ali procesov, obutve, ki jo nosijo delavci, atmosferskih pogojev in njihovih kombinacij. Če sunke statične elektrike opažate šele po vgradnji talne obloge R-tile, je bil morda prejšnji tlak betonski ali lesen, tj. iz higroskopskih materialov (ki vsrkavajo vlago iz zraka), vlaga pa zmanjšuje nabiranje elektrostatičnega naboja. Če vaši delavci nosijo obutev s podplati iz izolativnega materiala, npr. superge ali zaščitno obutev z gumijastimi podplati, se morda v njihovih telesih ob trenju med izolativnim podplatom in talno oblogo R-tile nabira elektrostatični naboj.

Takojšnje rešitve

  1. S kovinskim predmetom v roki se dotaknite drugega kovinskega predmeta, da sprostite elektrostatični naboj. Tako iskrenje ob razelektritvi deluje na kovinski predmet, ne pa na vašo kožo. Na primer: Da zmanjšate nevarnost tresenja, se kovinske vratne kljuke namesto z roko dotaknite s ključem.
  2. Izogibajte se nošenju oblačil iz volne ali sintetičnih vlaken. Volna in sintetična vlakna, kot so poliester, rejon ali spandeks, imajo večje notranje trenje, to pa ustvarja elektrostatični naboj.
  3. Uporabljajte antistatično obutev ali pa razelektritveni trak na gležnju ali zapestju. To zmanjšuje ustvarjanje elektrostatičnega naboja med vami in tlemi ter pomaga odvajati elektrostatični naboj.
  4. Povečajte vlažnost v okolju. Za suho in hladno okolje z nizko ravnijo vlažnosti so značilne višje ravni elektrostatičnega naboja. Razmislite o uporabi vlažilca zraka v svojem domu ali pisarni. Vlažnost zraka naj bo v območju 35 do 50 odstotkov.
  5. Če imate težave konkretno s kakšnim strojem, kovinsko arhivsko omaro ali podobno opremo, poskrbite za ozemljitev kovinske površine ali pa statiko odvajajte v zemljo prek stika z ozemljitvenim tokokrogom ali pa opremi dovajajte nevtralizacijski naboj. Statika se nabira in povzroča težave samo tam, kjer elektrostatični naboj nima odvoda.

Dolgoročne rešitve:

  1. Uporabljajte pravilen postopek čiščenja in vzdrževanja – Talno oblogo čistite in vzdržujte z antistatičnim čistilom, priporočenim za R-tile. Zmešajte ga z vodo v razmerju 20 : 1 in ga uporabljajte pri dnevnem oziroma tedenskem čiščenju. Čistilo na površini obloge pusti antistatični film, ki zmanjšuje nevarnost nabiranja elektrostatičnega naboja. (Glejte navodila za čiščenje obloge R-tile).
  2. Lahko pa na talno oblogo nanesete polirno sredstvo ESD, s čimer dosežete, da površina odvaja elektrostatični naboj. (Glejte navodila za čiščenje obloge R-tile).